Националното сдружение на общините в Република България е готово с мерки, които да предложи на правителството.

Това увери кметът на Добрич Детелина Николоваот ГЕРБ, която е и член на Управителния съвет на сдружението, съобщава БНР.

Общините очакват нов закон за местното самоуправление и местната администрация и нов закон за местните данъци и такси, добави тя.

В началото на месеца стана ясно, че с актуализацията на бюджета и субсидиите за общините, без образование и социални дейности, ще бъдат намалени в размер до 20%.

По думите на Николова положението на общините е изключително тежко, тъй като освен натрупани финансови проблеми, тази година се очаква да не могат да се изпълнят и собствените приходи.

При голямото орязване на средства ще оцелеят само големите общини, каза кметът на Кърджали Хасан Азис. Той подчерта, че ако до този момент положението на общините е било кризисно, то сега вече е критично.

Сдружението на общините ще настоява за диференциация по отношение големината и възможностите на общините, което ще бъде в интерес на хората и няма да се прави на политически принцип, добави кметът на Кърджали Хасан Азис.