До момента във фонд ФЛАГ няма постъпило искане от общините за подпомагане за изграждането на нови сметища.

Това съобщи изпълнителният директор на фонда Емил Савов, цитиран от БНР.
Фондът ФЛАГ бе създаден от държавата да отговаря за европроекти.

"За момента трябва да ви кажа, че при нас няма подадено искане от община или по-скоро от група общини за подпомагане на техните усилия за изграждане на регионални сметища", заяви Емил Савов.

Той изказа предположение, че в някои от случаите общините се опитват да се справят сами.
Това обаче може да стане само на етап проектиране.

Припомняме, от 16 юли влезе в сила забрана от страна на ЕК за използването на 76 сметища в цялата страна. На 16.07. те трябваше да бъдат закрити, а общините да започнат да транспортират боклука си до сметища в други райони, които отговарят на европейските стандарти.

По информация до този момент, много малко от общините са закрили действително сметищата си, за което те предупредиха и месеци по-рано. Основен аргумент на местните власти бе, че в бюджетите не е предвидена сума за транспорт и такса за ползване.

Емил Савов обясни, че в последните месеци има определено проблеми между фонда и управляващия орган, респективно министерството, което одобрява инвестиционните проекти.

„До момента всички кредити, които сме отпуснали по принцип на общините, по околна среда, не могат да бъдат усвоени поради една чисто административна пречка, която би могла да бъде решена буквално за 5 минути, посочи Емил Савов.

Той допълни, че му предстои среща с министър Нона Караджова, на която ще бъдат обсъдени точно тези проблеми.