Общинският съвет във Варна даде зелена светлина за започване на предпроектни проучвания за изграждане на леко метро в града. На днешното си заседание съветниците одобриха отпускането на 240 000 лв., необходими за проучванията, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание.

"Основната функция на съоръжението ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места, т.е. голяма част от хората ще ползват железницата", заяви пред съветниците заместник-кметът инж. Христо Иванов. Той е на мнение, че още от сега трябва да се работи за осигуряване на комуникациите между индустриалната зона и града.

"Леко метро" ще свързва Варна със Златни пясъци

"Леко метро" ще свързва Варна със Златни пясъци

Заложената сума за проекта е 240 000 лв.

По думите му лекото метро е заложено в Общия устройствен план на Варна като трасе по "Цар Освободител". "На базата на техническите и икономическите обосновки, които предстои да бъдат изготвени, ще се отговори на въпроса трябва ли да се запази това трасе за градска железница или не е необходимо", допълни той.

Инж. Иванов каза още, че в основната си част скоростният екологичен транспорт ще е надземен, само в отделни част ще минава под земята. "Ще можем да ползваме опита на София, която след изграждането на метрото промени своя облик", посочи заместник-кметът и допълни, че финансиране за строителството ще се търси по европейски програми.