Бедствено положение на община Севлиево заради недостига на вода за питейни и битови нужди обяви кметът на града Йордан Стойков. Това съобщи Илиана Шеневска, началник на отдел в администрацията, цитирана от БТВ.

Бедственото положение е обявено за период от 30 дни днес по обяд след заседание на Общинския съвет за сигурност и управление при кризи, уточни Шеневска.

Според информация от местната водоснабдителна фирма "Бяла" дебитът на водата, измерен днес, е 175 литра в секунда. За питейни нужди във водоподаването на града са включени и кладенци с доказани качества на водата.

Общинският съвет за сигурност е изпратил писма до Министерството на извънредните ситуации и до Генералния щаб на армията с искане за шест водоноски. С тях ще бъдат снабдявани с вода за битови нужди социалните домове в селата Батошево, Столът, Стоките и Добромирка.

За питейни нужди в детските заведения и в местните социални домове общината ще доставя минерална вода.

Утре кметът Стойков е насрочил среща с кметовете в общината, с ръководителите на социалните и детските заведения за вземане на необходимите мерки във връзка с осигуряването на вода.

От вчера Севлиево има нов, по-строг режим на водата - в града водата се пуска за 5 часа вечер, а в селата - през ден.