Обявена е обществена поръчка за реставрацията на банята в "Овча купел". Това съобщи пред БГНЕС зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов.

Банята ще бъде възстановена в оригиналния си вид, като очакванията са реставрационните дейности да започнат още в средата на годината.

Чобанов посочи, че банята в "Овча купел" е по-напреднала в сравнение с тази в Горна баня. Той обясни, че се очаква Министерството на културата да съгласува проекта, след което да бъде обявена обществена поръчка. По негови думи проблемът е свързан с концесия, която отнема по-голямата част от минералната вода. Дебитът, който по концесионен договор е оставен за обществени нужди, е крайно недостатъчен.

Чобанов припомни, че в края на 80-те и началото на 90-те години всички обществени бани в София са били затворени и оттогава за тях не са били полагани никакви грижи. По тази причина днес те са в тежко състояние и се нуждаят от сериозни средства , за да заработят отново за гражданите. Той изтъкна, че в края на предишното десетилетие се е взело решение баните, които могат да бъдат възстановени, поетапно да бъдат прехвърлени на Столичната община, за да бъдат върнати към функция.Първата баня, получена от СО е тази в Банкя през 2009 г.

Централната минерална баня в София може да се превърне отново в баня

Централната минерална баня в София може да се превърне отново в баня

Екипи предлагат да има басейн на покрива и воден бар

Зам.-кметът напомни и че допреди няколко години е имало сериозни опити знакови обекти да бъдат приватизирани, което е застрашавало съществуването им, защото повечето интереси били свързани със строителство на сгради за други цели. През 2015 г . обаче по настояване на кмета Йорданка Фандъкова, Министерството на здравеопазването извадило от списъка за приватизация баните в "Овча купел" и "Горна баня" и така те били спасени.

На въпрос дали могат да се намесят и в спасяването на банята в "Княжево", Чобанов обясни, че тя не е собственост на общината, която няма капацитет да поеме повече обекти, отколкото вече е взела.

Софиянци по халати си поискаха минералната баня

Софиянци по халати си поискаха минералната баня

Флашмобът се проведе в сградата на банята, където сега се помещава Музея на София

Той обясни, че като цяло инвестиционният интерес от страна на бизнеса към такъв вид инициативи е много слаб.

Относно сградата на Централната баня в София, където се помещава и Регионалният исторически музей -София, зам.-кметът каза, че евентуалното възстановяване на работата на басейните няма да попречи на дейността на музея и те ще работят съвместно.

По негови думи не е възможно да се сложат кранчета на минералната вода, която се намира в съседство на Централната баня и е със свободен достъп.