Въвеждат се ограничения за посещение на пещера "Магурата", съобщава БНР.

Причината е, че върху скала от природната забележителност вандали надраскаха имената си.

Кметът на Белоградчик Борис Николов, който тази сутрин е посетил пещерата, увери, че праисторическите рисунки не са засегнати, а самите драсканици не са дълбоко издълбани, така че няма сериозни поражения.

Той обаче бе категоричен, че промяна в достъпа до пещерата ще има.

"Няма как свободно да влезе посетител без придружител. Влизат двама човека. Единият - това е екскурзоводът, който си изнася беседата, а другият, който контролира. Имаме физическо ограничение до рисунките, така, че не могат да стигнат, без да бъдат забелязани", обясни Николов.

Вандали посегнаха на пещера "Магурата"

Вандали посегнаха на пещера "Магурата"

Надраскаха галерия с праисторически рисунки

Мерките ще важат както за по-малки групи, така и за организирани посещения.

Кметът се опасява, че случаят с надрасканите надписи ще се отрази на кандидатурата на Магурата за включване в списъка на ЮНЕСКО, тъй като проблемът много се "раздухал".

Той обясни, че и преди вандали са посягали на пещерата и са нанасяли много по-сериозни поражения.

Проблемът коментира и доц. Стефан Александров - заместник-директор на Националния археологически институт с музей към БАН и ръководител на проекта за създаване на 3D модел на рисунките в пещерата.

Според него броят на екскурзоводите спрямо този на посетителите е прекалено малък.

По данни на доц. Александров в галерията с рисунките има над 50 сцени. "Цялата пещера е паметник на културата. Всякакви посегателства върху този паметник са си вандалски за мен поне", коментира той.

Българи се "разписаха" и върху Хеопсовата пирамида

Българи се "разписаха" и върху Хеопсовата пирамида

След случая в Хирошима надпис "Локо 2019" се появи и върху паметника в Египет

За проекта на 3D модела на рисунките в пещерата доц. Александров поясни, че той е свързан с процеса на кандидатстване на Магурата за вписване в индикативната листа на ЮНЕСКО на паметници на културата със световно значение.

Самата система за опазване в България за съжаление не е поставена на необходимото ниво, за да може всичко това да бъде действителност и да не страдаме от подобни явления", коментира арх. Габриела Семова-Колева от сдружението ИКОМОС (Български национален комитет на Международния съвет на паметниците на културата и забележителните места). Според нея вина има и образователната система.

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Мемориалът на жертвите от атомните бомбардировки е надраскан с графити