Българи оставиха следа и върху Хеопсовата пирамида, предаде Нова телевизия.

Снимка с надпис "Локо 2019" върху един от камъните на архитектурния паметник предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи у нас.

Все още не е ясно кой е запалянкото, който се е разписал.

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Мемориалът на жертвите от атомните бомбардировки е надраскан с графити

Пирамидата на Хеопс е последният запазен монумент от Седемте чудеса на света и се смята за най-известната пирамида в света.

Екскурзоводът Стефан Богданов, който развежда туристи в Египет от 2006 г., разказа, че на 5 януари български турист случайно забелязал надписа. Именно Богданов направил снимката, която взриви мрежата.

Той посочи, че на мястото има камери, но не е ясно дали работят. Според него големият брой туристи, които посещават мястото, ще затрудни залавянето на крадеца.

Феновете на "Локо София" в Хирошима са двама работници на Софийската опера

Феновете на "Локо София" в Хирошима са двама работници на Софийската опера

Те вече са уволнени и не са в състава на турнето в Япония

"Екскурзоводите носим отговорност за туристите. По време на екскурзията обаче те имат свободно време, в което могат да правят каквото решат. Тогава контролът е почти невъзможен. Няма как да ги следим", обясни Богданов.

Отношение по случая взе и психологът Ани Владимирова.

В ефира на bTV тя обясни, че българинът отива да види света, но иска и светът да го види. Според нея той изпитва потребност да заяви присъствието си.

"Какво ще напишеш там, за да познае другият българин, че си бил. Нямаме национални символи, нямаме обобщаващи идеи. Това е парола - "Локо" е България. И в този смисъл - хората отиват и се познават, че тук са били българи.", заключи тя.

Външно осъди вандализма срещу паметника в Япония

Външно осъди вандализма срещу паметника в Япония

Надписи "Локо София" се появиха на мемориала в Хирошима

Припомняме, това не е първата проява на вандализъм върху исторически паметници в чужбина от страна на българи. През октомври миналата година наши сънародници оскверниха с графити "Локо София" и Парка на мира в Хирошима.

Оказа се, че извършителите на посегателството са двама технически служители на Софийската опера, които бяха уволнени.

През 2015 г. пък футболистът Благой Димитров беше арестуван в Рим, след като се опитал да издълбае с монета името си върху една от колоните в Колизеума.

Фен клубът на "Локо София" се скара на българските медии

Фен клубът на "Локо София" се скара на българските медии

Определят новината за надписите в Хирошима като фалшива