Започна ремонтът на тръбата за София на тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус". За изпълнение на строително-монтажните работи е ограничено преминаването в тръбата за столицата. Трафикът е двупосочен в тръбата за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно поставената сигнализация и ограничението на скоростта, съобщиха от АПИ.

Съоръжението, с дължина 820 м, е в експлоатация от 1985 г. и е в лошо конструктивно състояние. За привеждането му в съответствие с европейските стандарти за безопасност се предвижда премахване на разрушените части от вторичната облицовка на тръбата за столицата. Конструкцията на съоръжението ще бъде възстановена и ще се монтира нова хидроизолационна система.

Полиция, пожарна и спешна помощ проведоха учение за ПТП в тунел "Ечемишка"

Полиция, пожарна и спешна помощ проведоха учение за ПТП в тунел "Ечемишка"

Бързата реакция е най-важна, аварийната лента трябва да е свободно, затова драстично са повишени и глобите

Ремонтираната тръба ще е с нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Ще бъде изградена напречна пешеходна галерия в съоръжението за връзка на двете тунелни тръби, която в случай на авария в някоя от тръбите, ще се ползва за евакуация на хора.

Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е до края на септември 2021 г.