Транзитният трафик през прохода Рожен ще бъде ограничен във връзка с провеждане на събора „Рожен 2016”, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура” и МВР.

Ограничението ще е в сила от 6.00 часа на 15 юли, петък, до 6.00 часа на 18 юли, понеделник. То се отнася за участъка от път ІІ-86 Пловдив - Чепеларе - Соколовци - Смолян, от отклонението за курортен комплекс Пампорово до с. Соколовци.

Въвежда се временна организация за движение по направленията Пловдив - Смолян и Смолян - Пловдив.

Транзитно преминаващите моторни превозни средства могат да използват маршрута: Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно.

От пътната агенция уточняват, че за периода отпада забраната за возилата с товар над 3,5 тона по републикански път ІІІ-8641 Пампорово - Смолян.

Пътни знаци и указателни табели ще сигнализират за промените в режима. Регулировчици пък ще насочват водачите. Служители на МВР ще регулират движението в района на събора.

Към шофьорите се отправя призив да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Нужно е да спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на контролните органи.

Предвид очаквания повишен трафик по пътя Пловдив - Смолян, на шoфьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват следните обходни маршрути: Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к.к. Пампорово - Смолян и Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и обратно.

От МВР допълват, че по данни на организаторите в събора ще вземат участие над 4000 фолклорни изпълнители от страната и чужбина. Поканени са над 200 официални лица, очаква се събитието да бъде посетено от над 300 000 души.

Препоръки към гражданите преди и по време на провеждането на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016“:

• При пътуване с личния си автомобил към събитието, по време на протичането му и при движение в колона не предприемайте рискове от изпреварване. Задължително използвайте обезопасителни колани на автомобили;

• Навлизайки в периметър на събора, изпълнявайте стриктно указанията на полицейските органи, осъществяващи контрол по безопасността на пътното движение;

• Когато паркирате автомобила си, проверете дали всички врати са заключени. Не оставяйте в колата ценни вещи;

• Не оставяйте без надзор децата си;

• Дръжте дамската си чанта плътно до себе си, с възможност да я виждате;

• При наличие на по-големи парични суми във Вас, разделете ги на няколко места, които да не привличат с вида си на пачки;

• При посещение и престой в увеселително или питейно заведение, не оставяйте без надзор личните си вещи;

• Ако станете обект на престъпно посегателство, потърсете помощ в най-близкия полицейски пункт или на тел.112;

• Не забравяйте, че носенето и употреба на оръжие и пиротехнически изделия на обществени места е абсолютно забранено;

• Ако забележите съмнителни изоставени багажи, незабавно уведомете служител на полицията;

• Следвайте стриктно мерките за пожарна безопасност – забранено е паленето на огън, хвърлянето на  незагасени цигари. При възникване на огън, веднага подайте сигнал на тел.112, или на намиращия се наблизо полицейски служител.