БГНЕС
Националният омбудсман Константин Пенчев препоръча на кмета на Петрич Вельо Илиев да спре събарянето на незаконни постройки в „Шекер махала".

Омбудсманът настоява процедурата да бъде отложена до изпълнението на условията по международните норми за защита правата на човека, така че да не се допусне пореден случай на бедстващи хора в началото на зимния сезон.

Става въпрос за 7-8 незаконни постройки, в които живеят около 50 човека, като по думите на омбудсмана събарянето им ще доведе до извеждане на уязвими групи хора, каквито са ромите.

Пенчев припомня международните норми, които трябва да бъдат спазени в този случай:

  • да се уведомят по подходящ начин засегнатите жители, че се планират действия по премахване на жилищата им;
  • да разпространят предварително нужната информация до гражданите, включително и плановете за следващо настаняване, особено с оглед защита на уязвимите групи;
  • да дадат възможност на засегнатите страни да оспорят предложения план, както и да представят алтернативни предложения, ако има такива;
  • да предоставят разумен времеви срок, в който да има възможност да се проведе публично обсъждане на предложения план;
  • да се предоставят възможности за улесняване на достъпа до правна, техническа и друга помощ на засегнатите граждани;
  • да гарантират, че действията по извеждането от жилищата ще бъдат извършвани така, че да не накърняват достойнството, човешките права и сигурността на хората;
  • доколкото им позволяват ресурсите, общините са длъжни да осигурят алтернативни жилища на засегнатите, които трябва да бъдат максимално близо до първоначалното местоживеене.

Кметът на Петрич Вельо Илиев разбра от news.bg за писмото на обмудсмана.

Той допълни, че още в понеделник ще потърси Пенчев, за да разговарят по темата. От думите му стана ясно, че повечето от препоръките, посочени в писмото, са изпълнени. 

Циганите са предупредени, че трябва да напуснат незаконно обитаваните постройки. Кметът поясни, че бараките, в които са се настанали ромите, се намират върху частни и общински терени. В момента тече срокът за изнасяне на циганите, след който ще се пристъпи към събарянето на бараките.

Никой не иска да си създаваме главоболия, но става въпрос за незаконно самонастаняване върху частни и общински терени, коментира Илиев.