Поредна стъпка напред във водоснабдяването на град Омуртаг е постигнало "ВиК" ООД Търговище. Това е станало след апел на гражданско обединение "Вода за Омуртаг", съобщиха от пресцентъра му. 

Дружеството е поело под своя инициатива и за своя сметка изключването на старата вътрешна водопроводна мрежа в "Ниска зона" на града. Четири месеца това не е било уредено от отговорника за дейността - собственика на обекта Община Омуртаг.

Снимка 682152

Източник: Вода за Омуртаг

Така, в обстановка на тежък режим, вода се движи, паралелно и по двата водопровода - стар и нов, но старият водопровод вече не е свързан с домакинствата на потребителите и водата по него не тече за нуждите им, а се излива в земята, през авариращите амортизирани 70 годишни тръби. 

Край на водния режим в Омуртаг

Край на водния режим в Омуртаг

Питейната вода е осигурена от язовир "Ястребино"

"От 12-и септември, вечерното водоподаване се удължава и става от 17:00 ч. до 22:00 ч. Това се получи, след като за 5-6 дена, в резултат на това, че изключихме старата ВВМ в "Ниска зона" на гр. Омуртаг, чувствително се повишиха нивата на водата в градските резервоари "Лисец.,  е обяснил главният инженер на "ВиК" Търговище Красимир Неделчев. 

Към настоящият момент, въпреки, че вода от първоначалния водоизточник "Кипилово" не постъпва, а язовир "Ястребино" е единствен водоснабдител за Омуртаг, нивата на резервоарите са стигнали 90%, с тенденция за увеличение с 3-4% на денонощие.

Това означава, че е спестена от 5 до 7 % вода. При постигане на стабилни резултати и наличие на свободен резерв, ще се следва същата логика за увеличаване на времето на водоподаване.

Личните очаквания на Неделчев са да се достигне до режим, в който да има само едно прекъсване на водоподаването през следобедните часове, като се слеят сутрешното с обедното водоподаване. Очаква, че в следствие от изключването на старата ВВМ, ще се спести вода и от елиминирането, по този начин, на нерегламентирани прихващания към старата водопреносната мрежа, извършвани от потребителите.

Въвеждат суров режим на водата в Омуртаг

Въвеждат суров режим на водата в Омуртаг

Вода ще има два дни в седмицата за по 2-3 часа

"Във връзка с това безотговорно разхищение на вода, в условията на бедствено безводие, понеже собственикът на обекта Община Омуртаг, в лицето на временно изпълняващия кмет Джунейт Йонузов, 4 месеца не предприе действия по въпроса, от гражданско обединение "Вода за Омуртаг" отправихме апел за съдействие към "ВиК" Търговище", обясни Магдалена Славова координатор на гражданската инициатива.

В резултат, на 4 септември, в присъствието на гражданско наблюдение от обществената кампания "Вода за Омуртаг", "ВиК" ООД Търговище е организирало изключване на старата ВВМ в "Ниска зона" на гр. Омуртаг.

Припомняме, че проблемът с водната криза в Омуртаг се влоши сериозно преди 2 години. Това до голяма степен се дължи на износената ВиК система, по която се губи над 80% от водата. Общината дори обяви бедствено положение.

Миналата година бе обявен и режим. 

Снимка 682151

Източник: Вода за Омуртаг

МРРБ отпусна 1,3 млн. лв. за реконструкция на ВиК мрежата. На гражданите пък бе предоставена питейна вода от Държавния резерв. Жителите на Омуртаг излизаха на редица протести заради безводието.

Властта обсъди различни варианти за справянето с водната криза.