Близо 1000 души в столичния кв. "Орландовци" и централна градска част на София останаха без електрозахранване в продължение на почти час, след като строителна фирма скъса кабел 10 киловолта. Сред засегнатите клиенти беше и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", която остана без електрозахранване 20 минути.

Строителните проекти би трябвало предварително да се съгласуват с електроразпределителното дружество, като в рамките на това съгласуване дружеството в писмен вид информира строителя, че е длъжен да го уведоми за деня и мястото на стартиране на изкопните дейности. В голяма част от случаите, обаче, тези изисквания не се спазват. Освен това, често пъти информацията за стартиращите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране.

Строители скъсаха кабел и оставиха без ток част от кв. "Лозенец"

Строители скъсаха кабел и оставиха без ток част от кв. "Лозенец"

Засегнати за над час бяха близо 1700 домакинства

Заради активизирането на строителните и ремонтни дейности през лятото в последните дни зачестиха случаите на скъсани кабели, което създава неудобства за домакинствата, бизнеса и институциите.

Близо 70 000 домакинства и фирми на обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия в Западна България бяха оставени без електрозахранване в резултат на скъсани кабели от строителни компании от началото на летния сезон до началото на септември. Изключванията са продължили сборно близо 100 часа.

Строители скъсаха кабел и оставиха 5800 домакинства без ток

Строители скъсаха кабел и оставиха 5800 домакинства без ток

Аварията засегна Сапарева баня, курорта Паничище и четири села