Още две деца починаха от морбили в Сливенска област.

В най-голямото ромско село Градец на 1 февруари от дребна шарка е починало бебе на 29 дни, заразено от болната си майка.
В град Шивачево вчера е починало и дете на 4 години.

С тях жертвите на дребната шарка в Сливенско стават 10.

Заразата се разпространява предимно сред циганското население, което живее при тежки битови условия и на много места липсва елементарна хигиена.
Отделно на това голяма част от циганите не са имунизирани.

Междувременно беше съобщено, че 140 деца и училищен персонал са били спешно имунизирани срещу морбили в сопотският квартал "Анево".

Епидемичните мерки са предприети след регистриран взрив на заболяването в местното училище. Първоначално от шарката са се заразили пет деца и за да се предотврати разпространението на болестта на всички контакти е поставена ваксината.

95% е рискът от разболяване на лицата, които са били в пряк контакт с носителите на вируса, затова при взрив от морбили задължително се ваксинират всички, които са общували със заразени.

Само през януари в пловдивска област са регистрирани 38 случая на морбили, като 30 от тях са в Карлово, 5 в Сопот и 3 в Пловдив. Последният случаи в града е на 49 годишен техник, който се е заразил в Сопот.

Епидемична е ситуацията в много общини в Източна България от октомври - ноември месец миналата година. Властите започнаха и масова имунизация, заради широкото разпространение на морбили.