Все още не е ясна причината за хранителното отравяне на повече от сто ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна. Това съобщиха от БНТ.

Припомняме, на 18 декември миналата година стана ясно, че деветокласниците са получили тежко стомашно неразположение след коледно тържество.

Анализът на регионалната здравна инспекция обаче не установи салмонела и стафилококи в храната и в микробиологичните проби на децата и на персонала от заведението.

За разлика от нея Агенцията по храните откри стафилококи по ръцете на бармана от заведението и на четирима служители от фирмата за кетъринг.

64 ученици се натровиха на коледно тържество

64 ученици се натровиха на коледно тържество

Деветокласници от варненска гимназия са с гадене, повръщане и отпадналост

Според директора на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ - Варна д-р Янка Драганова обаче няма как да се направи епидемиологична връзка между ръцете и съответната хранителна токсоинфекция на база положителните стафилококи, които се изолират от ръцете на персонала.

Не са установени болестотворни вируси и бактерии и в пробите, взети от натровените ученици.

Натровените ученици във Варна вече са 98

Натровените ученици във Варна вече са 98

Проверките по случая продължават

По думи на д-р Янка Драганова действително става въпрос за хранително отравяне, но с неизвестен източник и причинител на заболяването.

До края на месеца Варненската районната прокуратура трябва да реши дали заведението, в което са празнували децата, и фирмата за кетъринг отново ще бъдат отворени.