От началото на месеца лишените от свобода във Варненския затвор имат достъп до интернет. Това съобщи председателят на Наблюдателната комисия към Общинския съвет Огнян Къчев, цитиран от varna24.bg

Затворниците ще работят на три компютъра и ще имат достъп до 26 сайта, между които този на общината, на социални институции, на съдилища, неправителствени организации, на електронната поща.

Лишените от свобода ще сърфират в интернет под надзора на инспектор. Всеки от тях, който желае, може да ползва услугата без оглед на присъдата си или на продължителността на престоя си в затвора, посочи Къчев.

Ще се работи екипно на групи по пет души. Всеки лишен от свобода има правото по време на груповата работа да пише и подава каквито сигнали пожелае и да кореспондира с обществени органи и институции под контрола на инспектор, обясни още председателят на Наблюдателната комисия.

Той увери, че затворниците, които се нуждаят от компютърно обучение, ще имат възможността да го получат.

До един месец районните кметове, които имат нужда от неквалифицирана работна ръка, ще могат да подават заявки, на които да се отзовават лишени от свобода, имащи право да излизат на външни обекти, съобщи още Къчев.