Режим на водата в Хасково започва от понеделник, съобщи haskovo.net. Решението бе взето в петък от Оперативния кризисен щаб, свикан от областния управител Станислав Дечев.

В щаба са шефове на държавни структури - пожарна, полиция, РЗИ, Агенцията по храните, ВиК и представители на общината.

Вода няма да има всеки ден по 12 часа - от 8 до 20 часа за всеки от петте района, предложени от ВиК.

В понеделник без вода ще са кварталите "Орфей", част от "Република" (блоковете по ул. "Акация" и бул. "Васил Левски"), комплексите "Фантазия" и "Тенис кортове", част от Кенана - над училище "Любен Каравелов" - до напоителния канал, част от кв. "Любен Каравелов" - блоковете по ул. "Видин", "Сливница", "Щерю Вапцаров", "Стара планина".

Във вторник без вода ще са кварталите "Бадема" и частта от "Болярово" от "Бадема" до центъра на "Болярово".

В сряда на сухо ще са "Република", "Овчарски" (от бул. "България" до ул. "Македония" включително), Дружба 1 (от бул. "Васил Левски" до ул. "Булаир")

В четвъртък водният режим обхваща "Куба", "Дружба" (от бул. "Раковски" до "Стара планина"), "Любен Каравелов", "Каменни", "Воеводски", части от кв. "Училищни".

В петък без вода ще е кв. "Куба" - между улиците "Св. св. Кирил и Методий" и ул. "Розова долина".

В събота и неделя режим на водата няма да има, стана ясно на заседанието на кризисния щаб.

МЗ отрича предизборно мълчание за урана в Хасково

МЗ отрича предизборно мълчание за урана в Хасково

Обвиненията били чудовищни и смешни

Първоначалното предложение на ВиК бе тези райони да остават без вода за по 24 часа, но останалите членове на щаба се възпротивиха.

Аргументите на водното дружество бяха, че при 24-часов режим ще се натрупат повече водни запаси в резервоарите. По данни на ВиК в 30 000 кубиковия резервоар в момента има едва 2500 кубика вода, а в 4000-ия - само 1500 кубика. А потреблението през последните няколко дни се е увеличило драстично.

В болницата и в акушеро-гинекологичното отделение водата няма да бъде спирана.

Замърсяването на водата в Хасково - заради проучване за златодобив

Замърсяването на водата в Хасково - заради проучване за златодобив

Проучванията активирали процеси в бившите уранови мини

Освен това някои от кварталите на Хасково, в южната част на града, ще останат незасегнати от сухия режим, защото се захранват от резервоар в Източната зона. Това са "Хисаря", "Червена стена", "Младежки хълм", "Тракийски", "Македонски", част от "Овчарски", Източна индустриална зона и някои зони от централната градска част, уточниха от ВиК - Хасково.

В петък следващата седмица се очакват резултатите за нивата на алфа активност в спрените помпени станции 1 и 2. Ако резултатите са добри, те ще бъдат пуснати и това ще реши проблема с водата, защото тези две станции дават 130 литра в секунда при необходимост за града от общо 530 л/с.

Общината е готова с проектите за новите сондажи, за които правителството отпусна спешно 2 млн. лв, заяви зам.-кметът Евгени Консулов, който също присъстваше на заседанието. Следващата седмица започват преговори с фирми по процедурата за пряко договаряне. До пускането им в експлотатация обаче ще минат поне 1.5 - 2 месеца.

Правят се опити Хасково да не мине на воден режим

Правят се опити Хасково да не мине на воден режим

Ангел Кунчев е убеден, че проблемът трябва да се реши радикално

Припомняме, преди месец стана ясно, че водата в Хасково е с повишено ниво на уран.