От "Пристанище Варна" ЕАД в нито един момент не са заплащали сметката за тока на никой от своите наематели, съобщиха от ръководството му в писмен отговор до БНР-Варна. Според Пенка Илиева, синдикален лидер към КНСБ в Пристанище "Варна-Запад", до 2020-та пристанището е плащало тока на заведенията в района на Морска гара до изграждането на трафопоста на Трето кейово място.

От пристанището уверяват, че във всички договори за наем са предвидени клаузи, съгласно които консумативните разходи /ток, вода и др./ са за сметка на наемателя. При сключването на договора се подписва приложение към него за осигуряване на елeктрозахранване на обекта, захранване с вода и използване на телефонни връзки, в което се описва заявената мощност на електропотребление.

Отчетът на потребения ток става с индивидуален електромер или с измервателни трансформатори. Ежемесечно се извършва засичане на съответните електромери и се издава фактура за потребената електроенергия, обясняват от пристанището.

Внасят в прокуратурата и казуса с пристанище – Варна

Внасят в прокуратурата и казуса с пристанище – Варна

ГДНП е готова с проверката – трета фирма е извършила удълбочаването

Ако обектът няма електромер, какъвто е случаят с малки обекти, които не са самостоятелно обособени, токът се заплаща на база декларирана инсталирана мощност и брой работни часове. Заплащането на електроенергията, съгласно договорните клаузи, се извършва в срок от 7 дни от датата на фактурата, поясняват от предприятието.

От пристанището уточниха, че: "Електрическата енергия за външно осветление в района на Морска гара действително се заплаща от "Пристанище Варна" ЕАД, както се заплаща електроенергията за осветление на целия пристанищен терминал.

Така наречената "Зона за отдих и развлечение" не е отделна зона, а е част от пристанищният терминал Варна Изток, който се оперира от "Пристанище Варна" ЕАД", пишат в отговора си от пристанището. 

АКФ подаде сигнал за нарушение на ЗОП при удълбочаването на пристанище Варна

АКФ подаде сигнал за нарушение на ЗОП при удълбочаването на пристанище Варна

Вместо да организира обществена поръчка ДППИ възлага дейността чрез "ин-хаус възлагане"

Те изтъкват, че по този начин е уреден въпросът с уличното осветление, което е за сметка на всяка съответна община, а не се поема от сградите и обектите на територията на тази община", посочват още от пристанището.

Боклукът на пристанище Варна - редовен и с подпис от Емил Димитров

Боклукът на пристанище Варна - редовен и с подпис от Емил Димитров

9 000 тона боклук в Плевен не може да бъде върнат на италианската мафия