Вероятно от утре, 20 март, третият лъч на метрото в София отново ще се движи до кв. "Хаджи Димитър". Това съобщи пред bTV директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той обясни, че ремонтът е приключил преди седмица, като през нощта се правят изпитания. Очаква се днес да се получи разрешение за използване и мотрисите да започнат да се движат от утре.

Инж. Братоев обясни, че станцията е останала затворена два месеца, тъй като са били необходими 21 дни за подготовка и получаване на разрешение за строеж. Реалното изпълнение е започнало на 11 февруари, а ремонтът е извършен за сметка на изпълнителя на проекта.

Нови неволи по третия лъч на метрото в София

Нови неволи по третия лъч на метрото в София

Технически проблем бави движението на метровлаковете

По думи на директора на "Метрополитен" конструкцията е усилена, за да се гарантира, че подпочвените води няма отново да причинят деформация. Той бе категоричен, че няма опасност от подобна повреда на други места, през които минават линиите на метрото.

Припомняме, на 19 януари след 18.00 часа временно беше спряно движението между метростанция "Театрална" и метростанция "Хаджи Димитър".

Ден по-късно шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев заяви, че преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка.

След това стана ясно, че леща от плаващ пясък и висок воден стълб от 19 метра са довели до аварията в метростанция "Хаджи Димитър".

Шефът на метрото уверява: Другаде не може да стане такава авария

Шефът на метрото уверява: Другаде не може да стане такава авария

В никой друг участък нямало такова ниво на подземните води