Основната причина за инцидента, при който осмокласник пострада тежко на спортна площадка в Разлог, е вандализъм. Кметът Красимир Герчев обясни, цитиран от БНР, че стоманените въжета, с които футболните врати са били закрепени към оградата на игрището, са били прерязани и откраднати.

Припомняме, момчето пострада вчера в час по физическо. Тежката метална футболна врата буквално се стоварила върху него. Първоначално то бе прието в разложката болница, но впоследствие по спешност бе транспортирано в „Пирогов”. Детето е в тежко състояние и медиците се борят за живота му.

Кметът на Разлог посочи, че от общината спешно е сформирана комисия, която е направила оглед на училищния двор и основно е прегледала документацията на спортното съоръжение. Герчев обясни, че площадката е сравнително нова, въведена е в експлоатация през 2012 г. и отговаря на всички изисквания.

Футболните врати са били преместваеми, за да могат да се ползват и от по-малките ученици. Така е било заложено в проекта за изграждането на спортната площадка. Преди пет месеца обаче общината е разпоредила те да бъдат фиксирани със стоманени въжета към оградата. Мярката е взета заради сигнали, че вратите често се използват за висилки, което е опасно за учениците.

Кметът обясни, че сега е констатирано, че именно тези въжета са прерязани и откраднати.

Свидетели на инцидента разказват, че Атанас Мишков се хванал за горната греда и вратата се стоварила върху него.