burgasinfo.com
Сигнал  за намерен мъртъв делфин е постъпил днес в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас. Морският бозайник е открит на Северния плаж в града.

Това е първият случай по южното Черноморие за тази година, казаха от екоинспекцията, цитирани от burgasinfo.com.

Мъртвият делфин е от вида муткур (морска свиня)  - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Екземплярът е с дължина около метър. Трупът е в много напреднал стадий на разлагане, с липсваща глава. Мъртвото животно вече е отстранено от пясъка.

От РИОСВ-Бургас припомнят, че намерените за периода април - август миналата година мъртви делфини бяха 23 на брой. Приблизително толкова бяха открити и през 2006 г.

Според експертите една от възможните причини за смъртта им е била оплитане в рибарски мрежи, тъй като много от намерените екземпляри са били без гръбни и опашни перки или с други наранявания.

Трите вида черноморски делфини - обикновен  делфин, муткур и афала са под закрилата на международното Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата атлантическа зона.

Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.