Откриха още 33 коня в Осоговската планина с дрон. Предполага се, че те са от стадото на фермера Петър Пищалов, което бедстваше във високите части на планината, съобщи БНР.

Живите коне са открити при повторен оглед в планината. Той е направен от групата разследващи полицаи и експерти на агенцията по контрол на храните. Животните са в добро състояние, като има и 3 новородени.

Случаят с бедстващите коне не е единствен

Случаят с бедстващите коне не е единствен

БАБХ били информирани от местния омбудсман

Предстои разчитане на чиповете по конете, за да са разбере чия собственост са, както и да се установи как се оказали там в местността Църна река, как са оцелели.

Разследването продължава. Вероятно ще се окаже, че загиналите в студа и от глад животни са много по-малко, отколкото се предполагаше, каза наблюдаващият случая прокурор Галя Димитрова.

От изчезналите около 75 коня на Пищалов вече са намерени живи 62 коня до момента, а по неофициални данни умрелите са 10 или 15.

Петър Пищалов не е открит за коментар.

БАБХ провери фермата-собственик на бедстващите коне

БАБХ провери фермата-собственик на бедстващите коне

Пищалов обеща да съдейства

Припомняме, на 26 март 2018 г. от Районната прокуратура в Кюстендил започна разследване на изоставено стадо коне в местността Бек Бунар, планина Осогово.

От БАБХ-Кюстендил твърдят, че са получили телефонен сигнал за бедстващи коне на 25 март и на следващия ден заедно с планински спасители са организирали проверка в местността Бек бунар, планината Осогово.

Заради гъста мъгла и силен снеговалеж тогава служителите не успяват да достигнат до животните и да извършат проверка на място.

Според друга информация, снимки в социалните мрежи показаха близо 100 животни, които са изоставени и това е предизвикало проверка на прокуратурата.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че собственикът на изоставените бедстващи коне в Осоговската планина е получавал субсидии за отглеждането им. По думите й стана ясно, че прокуратурата ще разследва мъжа за злоупотреба с европейски субсидии.

Случаят с бедстващите коне не е единствен. Много сходни ситуации имало в община Казанлък с животни, за които стопаните не полагали грижи.