Обявеното на 25 юли след взривовете в склад за фойерверки с четири жертви частично бедствено положение за град Елин Пелин и селата Нови хан и Гара Елин Пелин се отменя със заповед на кмета на общината Ивайло Симеонов. Това става ясно от съобщение на сайта на община Елин Пелин. Бедственото положение отпада считано от 9 ч. днес поради овладяване на кризисната ситуация на територията на общината и постъпила информация от МВР за положението.

От 18:30 часа във вторник в читалище "Светлина-1975" с Гара Елин Пелин ще се проведе среща с участието на членовете на Общинския кризисен щаб, кмета на селото Вяра Вучкова и Маргарита Александрова — секретар на общината. Ще бъдат обсъдени причините, последствията и предстоящи действия във връзка с инцидента.

Ивайло Симеонов разпорежда още да се изготви предложение до Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за свикване на междуведомствена комисия, която да прецизира параметрите на отстоянията на съоръженията от клас А спрямо границите на населените места.

Зам.-кметът на общината Николай Плещов пък трябва да направи анализ на съставения списък с щетите от взрива в складовата база на "Енигма" ООД и да изготви доклад до Общинския съвет в срок до 12 август 2024 г. с предложение за указване на финансова подкрепа на населението. Разпоредено му е да изготви и доклад въз основа на протокола, съставен от комисията за оценка на нанесените щети, който да бъде изпратен до Комисията по бедствия и аварии до 15 август 2024 г.

Бойко Найденов: Отговорите за Елин Пелин няма да дойдат скоро

Бойко Найденов: Отговорите за Елин Пелин няма да дойдат скоро

Много малко разследвания за взривове в складове са стигали до осъдителни присъди