Отнеха разрешителното за на "Строймаш" ЕООД за изземване на наносни отложения от река Марица.

От името на директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БД ИБР)" бе решено да се отнеме разрешителното за поддържане проводимостта на речното легло на река Марица чрез изземване на наносни отложения в землището на с. Ягодово, общ. Марица, в близост до ресторант "Рибарска среща", с титуляр "Строймаш" ЕООД, съобщиха от БД ИБР. 

37 034 лв. получи собственикът на отровените от водата на река Марица крави

37 034 лв. получи собственикът на отровените от водата на река Марица крави

Компенсацията е по програма de minimis

Разрешителното е издадено на 12 април 2019 г. и срокът на действие е последно продължен през м. декември 2021 г.

От януари до юни 2022 г. са постъпили множество сигнали от граждани и неправителствени организации относно изземването в посочения участък и след извършени проверки БД ИБР и са установени редица нарушения на условията на разрешителното. Сред тях е липса на уведомяване на контролния орган за началото на изземването, неизграждане на трайна опорна и работна геодезична мрежа, работа извън позволения участък, неизвършване на ежемесечни замервания за реализираната дейност и т.н. Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 3 наказателни постановления, едно от което е влязло в законна сила. 

Прокуратурата ангажира Ревизоро, Кунчев и Желязков с чистотата на река Марица

Прокуратурата ангажира Ревизоро, Кунчев и Желязков с чистотата на река Марица

Проверката следва да установи какви мерки са предприети за замърсените води

БД ИБР е разпоредила и предварително изпълнение на издаденото решение с цел опазване на леглото на река Марица и свързаните водни и сухоземни екосистеми. Решението и разпореждането подлежат на обжалване пред Административен съд - Пловдив и Върховен административен съд.

Изземването на наносни отложения от леглата на реките е дейност, която може да доведе до множество негативни процеси, когато не се изпълнява при строго спазване на екологичното законодателство, включително ерозия на бреговете, промяна на дънния профил на речните участъци, унищожаване на хабитати на защитени видове и осушаване на крайречни земеделски земи. 

Глобяват двама, опитали да изхвърлят боклуци край река Марица

Глобяват двама, опитали да изхвърлят боклуци край река Марица

Отпадъците били натоварени в два големи буса