В Гълъбово отново са отчетени превишения в три последователни часа по показател серен диоксид.

В три последователни часа - 17:00, 18:00 и 19:00 часа - автоматичното устройство, разположено в централната част на града е отчело превишения на праговата стойност с 500 микрограма на кубичен метър.

Регистрираната концентрация в 17:00 ч. е 1255,25; в 18:00 ч. е 782,45 и в 19:00 часа - 648,81 микрограма на кубичен метър, съобщиха от РИОСВ-Стара Загора.

Незабавно са предприети мерки за оповествяване на населението за прекратяване престоя на открито и затваряне на прозорците на помещенията, съгласно инструкцията за информиране.

В изпълнение на даденото от РИОСВ - Стара Загора предписание, топлоелектрическите централи са предприели действия по намаляване на работещи без сероочистващи инсталации мощности.

От РИОСВ -  Стара Загора последно съобщиха, че след  20 часа се наблюдава тенденция към намаляване нивата на серен диоксид в град Гълъбово.

Към момента се наблюдава понижаване концентрациите на замърсителя в приземния въздушен слой на град Гълъбово.

Не са отчетени превишения на средночасовите норми по всички останали контролирани атмосферни замърсители от пунктовете за контрол на качеството на атмосферния въздух.

Продължава контролът на качеството на въздуха в целия регион.

Тенденцията показва, че е налице неустойчива атмосфера, която създава предпоставки за задържане на високи концентрации на атмосферен замърсител - серен диоксид в приземния атмосферен слой.