Затворен е в двете посоки участъкът от автомагистрала "Хемус" в област Варна между пътен възел "Слънчево" и п.в. "Повеляново" от км 407 и км 412 на магистралата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Горят тревни площи и задимяването намалява видимостта.

Въведен е обходен маршрут по път I-2 Шумен - Варна (стария път между Варна и София). Движението се регулира от "Пътна полиция".

Припомняме, че заради пожара беше затворен участъкът от магистралата между пътен възел "Слънчево" и варненското летище, но огънят бе овладян и ограничението беше отменено. Огън пламна вчера и в района в на квартал "Владислав Варненчик" във Варна.

Над 100 000 дка изгоряха в Югоизточна България
Обновена

Над 100 000 дка изгоряха в Югоизточна България

Възстановено движението на АМ "Хемус", няма застрашени населени места

БНТ информира, че пожарите са се разгорели отново заради вятъра. Гасаческите екипи са на място. Няма пряка опасност за населението.

За борбата с огнената стихия съобщават и от пресцентъра на Министерството на отбраната. Военнослужещите от модула за гасене на пожари от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и инженерните специалисти от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка в Пловдив от състава на Сухопътните войски продължават и днес работата си в помощ за овладяване на пожара в района край селата Иван Вазово и Михилци в област Пловдив. От 61-ва механизирана бригада участват 40 военнослужещи с 10 единици техника под ръководството на командира на занитно-ракетния дивизион майор Иван Кибритев, а от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - 4 военнослужещи с 2 единици специализирана техника. Действията на екипите от Сухопътните войски се координират на терен от заместник-командир по логистичното осигуряване на 61-ва механизирана бригада полковник Тодор Манчев.

Двама са задържани за пожара над квартал "Владиславово" във Варна

Двама са задържани за пожара над квартал "Владиславово" във Варна

Те са горили изолация на кабели

2 хеликоптера от състава на 24-та авиационна база -в Крумово от Военновъздушните сили (ВВС) пък участват отново в гасенето на пожара в района на село Левка в община Свиленград, област Хасково. Ми-17 е излетял от авиобазата в 11.25 часа, а AS 532 AL Cougar - в 11.52 ч. Те продължават и сега да изпълняват задачи по погасяването на огъня.

За нуждите на овладяването на пожар в същия район - в община Свиленград, 110-ти логистичен полк в Пловдив от Сухопътните войски е транспортирал по-рано през деня специализирана техника от учебен полигон "Корен".

Нова телевизия информира, че пожар бушува и в местността "7-ми километър" край Стара Загора. На място са насочени 5 екипа на пожарната. Заради вятъра огънят е обхванал и борова гора. Информацията е потвърдена от пожарната.

Пожарът на границата със Северна Македония се прехвърли на българска територия

Пожарът на границата със Северна Македония се прехвърли на българска територия

Пожарът се е прехвърлил на две места на българска територия,

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов информира на среща с новоизбрания патриарх Даниил, че към момента около 400 служители са ангажирани в битката с огъня на различни места в страната.

От своя страна предстоятелят на Българската праяославна църква изрази подкрепа към служителите на МВР и доброволците, които се борят с пожарите в страната. По думите му църквата се моли за бързото овладяване на огъня.

Снимка 674703

Източник: МВР

БНТ съобщи, че пожар бушува между бургаските села Димчево и Твърдица. Той е пламнал малко преди 13.30 ч. днес. На място са пратени три противопожарни автомобила. Огнищата са няколко. Горят ниви и сухи треви и храсти. Огънят е стигнал до пътя между Твърдица за Бургас, но пожарникарите са го спрели разпространението му преди да пресече платното и да застраши селото. За момента няма опасност за населението, но вятърът затруднява работата на пожарникарите, тъй като огънят се разпалва наново.

Трети ден продължава гасенето и на пожар над кв. "Средна кула" в Русе. От вчера огънят се е разпространил към боровата гора с площ от около 150 декара, като 40% от нея вече е унищожена. Пострадали хора няма. Пожарникарите са били на останали на място цяла нощ. Огънят е бил овладян, но гасенето е било силно затруднени заради пресечения и трудно достъпен терен, от дълбокия слой от натрупаната суха листна маса, борови иглички и кори от дърветата и от вятъра. В гасенето са се включили доброволци от формированието към община Русе. 4 екипа на пожарната наблюдават района и гасят възникващите междувременно локални пожари. Няма опасност за живеещите в квартала.

Главчев и Александър Джартов следят зорко ситуацията с пожарите у нас

Главчев и Александър Джартов следят зорко ситуацията с пожарите у нас

Двамата са в постоянна комуникация

Според bTV ситуацията в Хасковско остава критична. Правят се просеки в района на селата Щит и Михалич. Селата са в безопасност. Към момента пожарът е изолиран от възможността да навлезе в Република Турция. Наложило се е пътят между Свиленград и Тополовград да бъде затворен заради задимяване. 19-годишно момче от село Щит е с изгаряния, след като опитало да спаси пчелина на дядо си от пожара в района. В село Равна гора изгоряха къщи. Огънят се разпространява към границата с Турция. Пострадалият младеж е с близо 60% изгаряния и е транспортиран за лечение в клиниката по изгаряния към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Медията информира, че заради пожара край Стара Загора е обявено частично бедствено положение в общината. Доброволци се включват в борбата с огуня, за да не достигне боровите гори. Военните и са в готовност да помогнат в гасенето при необходимост.

Горя мол в Пловдив

Горя мол в Пловдив

Няма пострадали, причините се изясняват

Пред Нова телевизия в понеделник вечерта шефът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов обяви, че най-сериозна е ситуацията във Варна и Стара Загора. "Теренът е труднодостъпен - няма никакви пътища, вятърът е ключов фактор, а в следствие на обилните валежи растителността е изключително буйна. Тези три фактора, съчетани с горещините, затрудняват нашите действия", обясни той.

От ГДПБЗН са поискали и помощ от чужбина. "Ние можем да се възползваме от помощ - по разпореждане на министъра на вътрешните работи сме поискали помощ, която се изразява в два хеликоптера за пожара в Стара Загора", одбеляза Джартов.