Укрепването на деретата и изграждането на охранителни канали във варненския квартал „Аспарухово” може да започне.

Процедурата по възлагането е отпушена, след като фирмата, която оспорва конкурса, проведен от община Варна, е оттеглила жалбата си.

Отказът е депозиран през Комисията за защита на конкуренцията, а КЗК трябва да уведоми Върховния административен съд, който трябваше да разгледа оспорването.

При отказ от оспорване и след решението на съда трябва да изтече едноседмичен срок. Веднага след това избраните две фирми и Общината могат да сключат договор за изграждането на охранителните канали в двете дерета в „Аспарухово“.

Това означава, че работата може да започне през август и да завърши до октомври.

До 5-и юли спечелилите фирми трябва да представят техническите си проекти, за да може Община Варна да защити финансирането.

Припомняме, само преди десетина дни жители на „Аспарухово” отново се събраха на протест срещу кмета, тъй като две години след трагичните събития се опасяват от повторение на наводнението. Те поискаха оставката на кмета на квартал "Аспарухово" Калина Белмезова и на заместник-районния кмет Христо Иванов.

Освен това все още няма ясно и категорично становище какви са причините за наводнението, което отне живота на 13 души. Зам.-кметът на общината тогава обясни, че вече има проведена тръжна процедура и са избрани изпълнители, но решението се обжалва. Затова и ремонта и изграждането се бавят.

До този момент са вложени над 5 млн. лв. за възстановяването на квартала, като местните власти вече са готови и с идеен проект, по който са отпуснати 8 млн. лв. от фонд „Солидарност”. Към тях община Варна ще добави още 4 млн. лв собствени средства.