Последно: Водосборната територия на т.нар. западен отводнителен канал -  дерето, по който преминава ул. „Горна студена" в Аспарухово, е около 4,5 кв. км.
За 1 час, при констатирани валежи от 35 л на кв. м., през цялата територия преминават около 140 млн. литра вода, които не могат да бъдат поети от канала, обясни Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна.
Според него огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето са предпоставки за образуване на високи заливни вълни.
Природното бедствие може да провокира и други прояви на негативни геодинамични процеси - срутища, свличания и др., предупреди експертът.

Трагедията във Варна

По последни данни жертвите на потопа във Варна са 11. Единайсетата жертва е жена. Тялото й е открито под канала на Аспаруховия мост, съобщава БГНЕС. Екипи на полицията, пожарната и водолази са извадили тялото.

В бедстващия квартал „Аспарухово" се носи смрад на отпадни води. Тъй като няма специализирана техника, която да събере издавените животни, удавени в потопа, труповете им са в тинята и се носят от водите.

Водолази и спасителни екипи претърсиха канала, в който имаше над 50 автомобила. За щастие там жертви няма.

Дъждът спря към ранния следобед, но по част от улиците в квартала все още текат реки. Това буди недоумение у хората, защо след като близо 7 часа не е капнала и капка дъжд, водата продължава да приижда. Хората имат съмнения, че има спукване във водохващането на връх „Джанавара" над „Аспарухово". Такива съмнения изказаха по-рано днес жителите на квартала.

Първоначално се съобщаваше, че броят на загиналите е между 9 и 11, като данните на общината и МВР се разминаваха. Сред жертвите се знае, че има мъж, жена и дете. Вътрешният министър Йовчев, който от снощи е във Варна информира за 9 загинали и трима издирвани.

Не се знае и жертвите дали са били пешеходци, повлечени от водата или са се удавили в колите си.

Спешните центрове са препълнени от пострадали. Преминала е опасността от нова вълна във Варна в петък сутрин.

Огромната приливна вълна се е появила в четвъртък вечерта в ниските части на квартал "Аспарухово" и е заляла хора, които са чакали на спирка на градския транспорт.
Свидетели говорят, че е била висока между 2 и 6 метра. Никой не знае откъде е дошла водата.

Дерето в квартала, което отвежда дъждовните води до морето, е дълбоко между 3 и 6 метра и преливаше, разказа кореспондентката на Нова телевизия Невелина Няголова, която живее в квартала. Водата влачела коли, перални, хладилници и всякаква друга покъщнина.

Канал 3 съобщи, че около полунощ е извадено живо дете от затрупана кола. Преди това е извадено безжизнено тяло на възрастен човек. Очевидци разказват пред Дарик за множество спасени в последния момент хора.

Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода...

Друг разказва, че младеж спасил едно дете, а братчето му се намерило час след това, за щастие - живо, макар и премръзнало.

Ден на траур във Варна. Сред жертвите има и две деца
Още...

Около 2 ч. е получен сигнал за наводнения в сутеренните етажи на МБАЛ „Св.Анна" и МБАЛ „Св. Марина". На място са изпратени екипи за отводняване на помещенията, съобщиха от кризисния център в община Варна.

Освен министър Йовчев във Варна са главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.  Премиерът Пламен Орешарски от тази сутрин също е в пострадалия град.

Заради кризисната ситуация във Варна възникнала след проливните дъждове новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов също е пристигнал към мястото на бедствието, уточняват от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

Допълнителни медицински екипи са в готовност, увери Андреева
Още...

По изискване на Гражданска защита и Полицията ЕНЕРГО-ПРО прекъсна електрозахранването на варненския квартал Аспарухово, където обаче и двата трафопоста са отнесени и цяла нощ спасителите са работили на алтернативно осветление.

В разговор на управителя на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев с областния управител Иван Великов е изяснено, че по преценка на Гражданска защита, поради наводненията и многобройните закъсали автомобили, електричеството в квартала трябва да бъде изключено, за да се гарантира безопасността на хората, съобщиха от пресслужбата на ЕРП-то.

320 сигнала за спасителни дейности в бедстващите райони за 3 часа
Още...

На територията на област Варна има две села без електрозахранване и многобройни локални повреди.

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО отстраняват авариите по всички съоръжения, до които има достъп.

На всички места, където има създадени усложнение от обилните валежи, е създадена необходимата организация. Служителите на МВР работят в съответствие с плановете за действие при подобни ситуации.

Стотици доброволци помагат в Аспарухово, не достигат лопати, кофи и ботуши
Още...

Движението на градския транспорт е спряно. Скъсана е контактната мрежа на тролеите. Десетки автомобили не могат да се придвижват и трафикът е силно затруднен.

Над 35 литра на кв. м дъжд са се излели във Варна. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 литра на кв. м.

Ситуацията е много тежка. Има натрупани коли по улицата и къщи, които са почти разрушени, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който бe в най- тежко пострадалото място във Варна. „Пуснахме локално осветление", каза министърът и добави, че на място е и командващият Военноморските сили. „Ще предприемем много бързи действия, за да отпушим този бент, който се е получил, така че ако има нов валеж, да има откъде да се оттича водата", обясни Папазов и подчерта, че спасителните екипи работят внимателно.

На номер 17777 можете да изпратите СМС на стойност 1 лев в помощ на пострадалите

Министерство на здравеопазването е организирало и в настоящия момент на разположение на спасителите се намират 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаковo, съобщиха от правителствената пресслужба. Към 24.00 ч. едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница "Св. Анна".

9 души от Аспарухово са потърсили помощ в Спешния център на МБАЛ „Св. Анна" след потопа, съобщиха от здравното заведение за общинския кризисен щаб.


Кугърите на МО в спасителна акция

Четирима са пристигнали на собствен ход, с разкъсано контузни рани. Петима са докарани от „Гражданска защита" - мъж и жена с множество наранявания,  15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче.

7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ".

Централен щаб в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) работи за координиране на действията за овладяване на ситуацията след обилните валежи в някои области на страната.

Междувременно стана ясно, че бедствието от Варна се пренася към Добрич и Търново, като в Добрич се съобщава за загинали. Броят на жертвите е противоречив. Според едни информации стихията е взела една жертва, според други - 3.

Вследствие на обилните валежи 30 къщи в Килифарево са наводнени, 11 души са били евакуирани от покривите на засегнати от проливните дъждове сгради. Към момента ситуацията в града се нормализира. Продължават обходите на служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и на полицията.


Курортът Албен след потопа

Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора.

Проходът на републиката е затворен заради пороите, предизвикани от лошото време.

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел.
052-820-112, 052-820-204052-820-204 и 052-820-016052-820-016