Първоначалните изчисления на общинското предприятие „Инвестиционна политика" показват, че нанесените щети на училищата и детските градини след потопа във Варна са за над 550 000 лева. Данните представи директорът на образователната дирекция към община Варна Лилия Христова, цитирана от Дарик.

Най-сериозни са щетите в кв. „Аспарухово", като ситуацията е най-тежка в ЦДГ „Валентина Терешкова". Освен нанесените щети на сградата за над 100 000 лв., потопът е унищожил мебели, кухнята и столовата, като тепърва предстои да се изчислява пълният размер на щетите.

По думите на Христова децата са имали истински късмет, тъй като детската градина работи до 19.00 часа, а в този ден родителите са ги прибрали по-рано. Последният малчуган е напуснал сградата в 17.30 ч., а бедствието е започнало 15 минути след това. Можеше да се случи още по-голяма трагедия, коментира директорката на образователната дирекция.

Тя успокои родителите на децата, които нямат възможност да ги гледат след 1 юли, че ще бъдат преместени в други детски градини. Корпусът на забавачницата, в който са разположени децата от ромски произход, не е засегнат от наводнението.

Лилия Христова увери, че общината ще направи всичко възможно за нормалното функциониране на детските градини и училищата. Общината очаква и помощ от просветното министерство. Взето е решение децата да не се допускат в детските градини, докато не бъде изчистено и последното кътче. Това се прави с оглед здравето на малчуганите.

Най-вероятно при актуализацията на бюджета ще се поискат още пари за функция „Образование", сподели Христова. Политика на образователната дирекция ще е и летните ремонти в училищата да са насочени към премахване на щетите от бедствието.