АЕЦ „Козлодуй" изпраща два ТИР-а с общо 45 500 литра минерална вода в Добрич. Те ще бъдат доставени в петък и незабавно ще бъдат разпределени сред нуждаещите се граждани, съобщават от централата.

Атомната централа се присъединява към инициативата на Министерството на икономиката и енергетиката за подпомагане на засегнатите селища в Североизточна България. АЕЦ „Козлодуй" се отзова на нуждите на пострадалите и координира действията си с местния център на БЧК в град Добрич.

Още днес атомната централа е изпратила два буса в Добрич, за да съдействат при разпределянето на помощите и да осигурят бърза доставка във всяка точка.

За нуждите на хората, останали без дом, АЕЦ „Козлодуй" спешно ще закупи големи военни палатки, които ще бъдат доставени в Добрич и Варна, посочват още от централата.

АЕЦ „Козлодуй" координира доставките на помощи с останалите дружества в рамките на Българския енергиен холдинг, за да се гарантира синхрон и навременна доставка във всяко селище в пострадалите области.

Междувременно на днешното заседание на кабинета е било решено семействата на загиналите при наводненията във Варна и Добрич да получат еднократна финансова помощ от страна на държавата в размер на 10 000 лева.

„Български енергиен холдинг" ЕАД също се включва в действията по подпомагане и възстановяване на нормалния ритъм на живот на пострадалите от наводненията жители в областите Добрич и Варна. Ръководството на холдинга осигурява на пострадалите хора лични вещи от първа необходимост, а именно 2000 хавлиени кърпи, 500 завивки и 6000 санитарни маски. Те ще достигнат до нуждаещите се с партньорството на Български червен кръст.

Помощта ще пристигне на 26 юни в 13.00 часа в централата на БЧК Добрич, където ще бъде разпределена. На следващия ден, 27 юни в 10.00 часа, помощта ще пристигне в централата на БЧК Варна, уточняват от холдинга.