Бедственото положение в Добрич остава, съобщиха от общината след проведеното заседание на Кризисния щаб.

420 абонати на "Енерго-Про" в кв. "Югоизток" продължават да са  без ток, тъй като трафопостът, захранващ четири жилищни блока в жилищния комплекс, е наводнен.

От тази сутрин в нормален режим работи и автогарата.

В северната част на града положението все още остава критично, съобщават от общината. Нивото на водата в дерето видимо е спаднало само с 15 см. Оттокът е много бавен и изцяло затруднен поради силно оводнени и заблатени местности по разлива му към изхода на града в посока село Врачанци. Усилията на екипите са насочени за почистване на деветметрова шахта на калова станция „Свежест", която е в тиня и вода.

В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около метър и по него е започнало изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони. В района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци. .

Почистването на улиците в целия град е съчетано с измиването им от коли на сметоподдържащата фирма „А.С.А България" с цел дезинфекция на пострадалите територии.

От община Добрич отново призовават за помощ от фирми за осигуряване на фадроми, бордови камиони и самосвали. Чрез Междуведомствената комисия се търси съдействие за предоставяне на препарати против вредители - комари и гризачи. Предстои да се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към дезинфекция на улиците.

Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в градския парк „Свети Георги" и ДКЦ-2. В публичните институции има доброволци и персонал, който работи за справяне със ситуацията. От Изпълнителната агенция за лекарствата ще бъдат уведомени за необходимост от лекарства.

В кметството продължават да приемат заявления за временно настаняване в общински жилища. Екипи на Дирекция „Социално подпомагане" обхождат пострадалите имоти за отпускане на еднократна финансова помощ.