Община Варна осигурява специалисти за оказване на юридическа помощ на пострадалите от бедствието граждани. Юристите от ресорната общинска дирекция работят на място в районното кметство на „Аспарухово". Освен това в дейността се включват и адвокати от Адвокатска колегия - Варна, които предоставят услугите си доброволно, съобщават от местната администрация.

От утре във Варна ще бъдат разкрити два пункта за събиране на помощи за пострадалите от бедствието в „Аспарухово". Единият пункт ще бъде разположен на паркинга на община Варна, а другият в дом „Другарче" на ул. „Генерал Колев". Ще се събира само битова техника и домакински пособия. Пунктовете ще работят от 9.00 до 17.00 часа.

Осигурени са и специалисти и от дирекция „Местни данъци и такси", които да съветват гражданите по въпроси, свързани с отписване на моторни превозни средства от КАТ, както и от общинския регистър. Съветниците се намират на етаж 2 - приемна и ще бъдат на разположение от 8.00 до 19.00 часа, посочват още от местната администрация.

Междувременно стана ясно, че бедственото положение във Варна остава. Решението е взето на заседание на Кризисния щаб, обяви областният управител Иван Великов, цитиран от БГНЕС.

„Едно е формалната страна на закона, която казва, че с оглед на възстановените комуникации няма нужда бедственото положение да остава, но все още има много работа да се върши в кв. Аспарухово", обясни областният управител.

Великов смята, че хората имат нужда не само от работата по почистването на улиците и домовете им, но и от съпричастност и възможност мобилизиране на институциите и хората, които работят на този терен.