Има опасност свлачището в кв. „Аспарухово" да се активизира отново. За това алармира общинският специалист инж. Олег Колев, цитиран от Дарик. Според него това може да бъде избегнато, ако дерето над квартала бъде почистено до края на седмицата, тъй като предстоят валежи.

Колев увери, че в квартала се работи усилено, като доброволците и екипите продължават да чистят. „Надяваме се, че в идните дни ще успеем да почистим дерето", обясни Колев.

До момента в община Варна са получени общо 10 сигнала за активизиране на свлачища. Направената проверка е показала, че с изключение на две-три от тях, останалите са локални и по-малки, като по думите на Олег Колев няма повод за притеснение.

Той посочи, че единствените по-сериозни свлачища са в дерето на „Аспарухово" и местността „Пчелина". Останалите са се активизирали вследствие на обилните дъждове в последните дни, като на места пътят е изронен или се забелязва свличане на пръст. Олег Колев посочи като пример за това свлачището на „Аладжа манастир", което всяка година по това време се активизира. Подобен е и случаят с дерето на кръстовището на бул. „Република" и „Трети март", допълни експертът.