Броят на доброволците, участващи в почистването на „Аспарухово", е спаднал драстично с началото на работната седмица. Това съобщават от пресцентъра на община Варна.

Припомняме, над 600 организирани доброволци помагаха в неделя на бедстващите семейства.

50 от доброволците са от международна скаутска организация. Много са и неорганизираните доброволци, които помагат.

Над 700 хил. лева от дарения събрани за бедстващите
Още...

Засегнатият от потопа квартал все още има нужда от жива сила, която да помага в оперативните дейности. Именно заради това от местната администрация умоляват гражданите, които имат възможност и желание да се включат в работата по възстановяването на района, да се явят пред сградата на районното кметство в „Аспарухово".

От общинския кризисен щаб съобщават, че не достигат слънцезащитни кремове, шапки, лопати и ботуши.

Междувременно от dm обявиха, че ще отделят 3 % от оборота на Сектор „Домакински продукти" (продукти за почистване, пране, хартия и други домакински стоки) за периода от 21 юни до 27 юни, като средствата ще бъдат дарени за пострадалите от наводненията във Варненска област.

„Събитията във Варна не могат да ни оставят безучастни. Изказваме искрените си съболезнования на близките на загиналите.", каза Цонка Иванова, един от прокуристите на dm България.

Размерът на дарената сума ще бъде обявен на 30 юни.

82  военнослужещи от Военноморските сили и 80 курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" се включиха в разчистването на наводнения квартал „Аспарухово", съобщават от Министерство на отбраната.

Военнослужещите са разпределени на различни обекти и оказват помощ на гражданите при разчистването на къщи, дерета и улици в квартала. Те са се включили тази сутрин в 9.00 часа.

Действията им се ръководят от командира на Военноморските сили вицеадмирал Румен Николов, уточняват от военното министерство.

Четвърти ден 40 лишени от свобода на лек режим от затворническите общежития във Варна и село Разделна помагат при разчистването на щетите от наводнението в града.

Затворниците са разделени на две групи от по 20 души. Те са разпределени към двата най-тежко пострадали района във Варна - улица „Белгород" и улица „Курск", информират от Министерство на правосъдието.

Мобилизацията на лишените от свобода е по искане на Кризисния щаб и ще продължи до отпадане на необходимостта.

Участието е на доброволен принцип.