Във Варна пристигнаха първите фургони за настаняване на хората, напускащи опасните сгради в пострадалия от потопа кв. „Аспарухово". Осем от тях вече са на терен в поделение „Сокол", съобщават от пресцентъра на общината в морската столица. От местната администрация посочват, че временните жилища са осигурени от „Гражданска защита" и са оборудвани. Предстои да бъдат осигурени с ток и вода.

Припомняме, в края на миналата седмица потоп "удави" квартала. При бедствието там загинаха 13 души, сред които 4 деца.

Очаква се да пристигнат още 12 фургона, които ще бъдат разположени по определена схема на същото място. Към момента община Варна е осигурила места за настаняване на бедстващи хора в общински бази.

Продължава дезинфекцията в района, засегнат от природното бедствие, информират още от общината. Екипи раздават почистващи и дезинфекционни препарати по домовете, както и указания за тяхното използване. Извършва се ръчно и машинно миене на улиците, които вече са почистени от калта. Продължава полевата работа на социалните работници, психолозите, мобилните здравни кабинети.

От Градски транспорт-Варна съобщават, че в „Аспарухово" към момента са съсредоточени само екологични автобуси и тролейбуси. Новите хибридни тролейбуси са с възможност за предвижване и с дизелово гориво, което гарантира тяхната автономност при прекъсната контактна мрежа. Решението е взето с цел да се намали допълнителното запрашаване и замърсяване на въздуха.

От общинската фирма съобщават също, че в събота и неделя се осигурява безплатен транспорт за доброволци. Два автобуса ще тръгнат от катедралния храм в центъра на града - един в 9.30 и втори в 13.00 часа. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18.00 часа.