Пети ден Добрич е в бедствено положение. За пиене добричлии задължително трябва да използват бутилирана вода, а останалата да се преварява. Това напомнят от Регионалната здравна инспекция, цитирани от БНР.

Припомняме, водата в плитките водоизточници е замътена след падналите поройни валежи. Днес се очаква да излязат резултатите от пробите, взети на 21 и 22 юни.

Все още съществува и риск от зарази и заболявания. Градът има нужда от тежка техника за разчистване и дезинфектанти.

Валентина Закова от структурата на БЧК в Добрич обясни, че най-много се събират дезинфекционни, почистващи и перилни препарати, защото хората искат да изперат покъщнината, която е залята. Събират се пакетирани храни във вид на консерви, бисквити чайове - всичко пакетирано, което може да се направи в т.нар. хранителен пакет.

Събираме минерална вода, кофи, лопати, гумени ботуши, четки, за да могат на първи етап да се изчисти калта, която се е натрупала", допълни Закова. Тя посочи, че мобилни екипи разнасят храна по домовете. Разделят се на два лъча по два буса - един на общината и един на БЧК. Те ще разнасят минерална вода и хранителни пакети от къща на къща в засегнатите райони на Добрич.