Над 100 сигнала за произшествия са постъпили до обед в дежурната част на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". Това съобщават от пресцентъра на МВР. От там уточняват, че 88 от сигналите са свързани с усложнената обстановка в североизточната част на страната.

Към 12.00 часа спасителите и пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 49 произшествия на територията на областите Добрич и Варна. Оперативната обстановка в двата областни града постепенно се нормализира, но остава усложнена, уточняват още от вътрешното министерство.

На територията на варненския кв. „Аспарухово" продължава почистването на инфраструктурата от кал, наноси, дървета и други. Към 12.00 часа в горната част на ул. „Моряшка" работят два пожарни и спасителни екипи. Екипи отводняват мази и приземни етажи на сгради по ул. „Св. Св. Кирил и Методий", ул. „Злетово" и ул. „Горна Студена". Нивото на водата в яз. „Ботево" е спаднало с 2 м, а изтичането на водата от компрометираната стена е слабо.

И днес 40 спасителни екипа продължават да извършват аварийни и спасителни дейности на територията на град Добрич. До обяд пожарникарите и спасителите са извършили 51 операции по отводняване и почистване на обществени и частни обекти.

По разпореждане на Кризисния щаб следобед ще бъдат сформирани нови екипи от 40 пожарникари и спасители с 30 отводнителни мотопомпи, които ще отводняват постройки и инфраструктура по поречието на река Добричка. Пет екипа продължават да работят и на територията на кк „Албена", информират още от пресцентъра на МВР.