През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв.

За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ "Хемус" между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път І-8 Калотина - СОП.

Правителството отпуска още средства за разкопките в Провадия

Правителството отпуска още средства за разкопките в Провадия

Златно време е, парите не трябва да ви спират, заяви Борисов

През 2019 г. са извършени разкопки на пет обекта по трасето на АМ "Хемус", късноантична църква по обхода на гр. Габрово, обект от средата на IV хилядолетие пр. Хр. по трасето на път І-1 (Е-79) в участъка Мездра - Ботевград и късноримско селище по трасето на път І-8 Калотина-СОП. Средствата за тези археологически проучвания са 1 654 120 лв.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на АМ "Струма" край село Покровник, са преместени за последваща консервация.

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

С 86 000 лв. проучват археологически обект на пътя Калотина-София

С 86 000 лв. проучват археологически обект на пътя Калотина-София

До 21 ноември АПИ приема оферти за избор на изпълнител

През септември завърши фактическото преместване, започнало през април. Стойността на извършените дейности по изготвяне на проект, надзор, преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1 361 869,67 лв.

За да може археологическите ценности да бъдат разглеждани от туристите, пътуващи по АМ "Струма", е изграден археологически парк с алеи, паркинг за автомобили, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки, каквато е утвърдената световна практика при опазването на подобни културни ценности.

На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на проект за цялостно експониране и социализация.

АПИ има готов проект за археологическите ценности от АМ "Струма"

АПИ има готов проект за археологическите ценности от АМ "Струма"

Агенцията не е поемала ангажимент за отделен път до археологическия обект