Агенция "Пътна инфраструктура" - АПИ съобщава, че стриктно спазва разпоредбите и решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки край с. Покровник.

АПИ припомня, че в кратък срок е възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях - римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени.

Проектът е изготвен от "Вени дизайн", представен е в АПИ и на 8 февруари е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

Агенцията е предприела и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите.

Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект.

АПИ има две седмици да се задейства за "Скаптопара"

АПИ има две седмици да се задейства за "Скаптопара"

Иначе Комитетът в защита на обекта предприема действия

Припомняме, АПИ изготви задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Към Министерството на културата бе създадена и експертна комисия, която да проучи обекта.

В началото на май миналата година, премиерът Борисов обяви, че иска да направи АМ "Струма", както и да запази древното римско селище. "Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием", коментира Борисов.

Жители на Благоевград протестираха тогава, като се обявиха в защита на древното римско селище. Според тях трасето на АМ "Струма" задължително трябва да бъде изместено.

На 2 май стана ясно, че няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ "Струма" и съхраняването на археологическите находки. Тогава общината в Благоевград обяви, че застава изцяло зад идеята за запазването им в техния автентичен вид.

В средата на януари тази година специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристиянската църква.

 Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ "Струма"

Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ "Струма"

Инициативният комитет за запазване на разкопките иска кръгла маса с всички отговорни институции