Определят къде и по какъв начин да преместят архитектурният комплекс Скаптопара, част от разкопките край Благоевград. Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква. На място трябва да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

"В момента АПИ е възложила изпълнението на създаването на работен проект и в близките месеци трябва да бъде готов", коментира пред БТВ ръководителят на археологическите разкопки Здравко Димитров.

Припомняме, че имаше серия протести селището от римско време да остане, за да привлича туристи. Окончателно обаче бе решено да бъде преместено и през мястото да минава магистрала "Струма".

Гробницата вече е покрита и тече консервация на обекта. Част от археологическите находки ще бъдат преместени западно от сегашното й положение. Гробницата ще бъде запазена и на нея е отделено най-голямо внимание, допълва Димитров.

Инициативният комитет за запазване на разкопките коментира, че в рамките на месеца организират кръгла маса, на която трябва да присъстват всички отговорни институции и да вземат отношение.

Местят част от разкопките край Благоевград - ще се лее асфалт за АМ "Струма"

Местят част от разкопките край Благоевград - ще се лее асфалт за АМ "Струма"

Работата започва веднага, финансирането вече е осигурено

Припомняме, АПИ изготви задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Към Министерството на културата бе създадена и експертна комисия, която да проучи обекта.

Бъдещето на археологическите разкопки край Благоевград бе решено от експерти и нищо не пречи магистралата да мине през обекта. Строителството продължава, защото разкопките не са Скаптопара, стана ясно на 26 август.

В началото на май миналата година, премиерът Борисов обяви, че иска да направи АМ "Струма", както и да запази древното римско селище. "Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием", коментира Борисов.

Жители на Благоевград протестираха тогава, като се обявиха в защита на древното римско селище, открито между селата Покровник и Зелен дол. В областния град се проведе шествие, организирано от инициативен комитет. Според жителите, трасето на АМ "Струма" задължително трябва да бъде изместено.

Няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ "Струма" и съхраняването на археологическите находки, като общината в Благоевград обяви, че застава изцяло зад идеята за запазването им в техния автентичен вид. Това стана ясно на 2 май, след среща на кмета Атанас Камбитов и доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, който ръководи екипа за археологическите разкопки.

Нанков няма да сблъсква археология и инфраструктура за Скаптопара

Нанков няма да сблъсква археология и инфраструктура за Скаптопара

Той обяви, че и тунел под "Шипка" ще има