Ако до 2 седмици не бъдат оповестени поетите ангажименти към съхраняването на археологическия парк "Скаптопара" край Благоевград, Инициативният комитет в негова защита ще предприеме конкретни действия. Това съобщи БНР, цитирайки председателя Лазар Андреев по време на кръгла маса за бъдещето на археологическите разкопки.

Все още не е ясно какво ще се случи с археологическия обект край АМ "Струма" при село Покровник.

Недоуточнените позиции бяха представени по време на втория ден от кръглата маса, на която участваха и експерти от Министерството на културата.

Целта на срещата беше да се съобщят поетите ангажименти от заинтересованите страни, но неприсъствието на експерт от Агенция "Пътна инфраструктура" породи недоволство сред представителите на инициативния комитет.

Лазар Андреев заяви, че все още не вижда черно на бяло поетите обещания. Той напомни, че трябваше да бъде изготвен проект за преместването на сградите, които попадат в трасето на магистралата.

Андреев обясни, че от Министерството на културата са ги информирали, че в Пътната агенция вече има такъв и днес той трябваше да бъде представен на комитета за обсъждане. Това обаче така и не се случи.

 Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ "Струма"

Определят къде да местят част от Скаптопара, за да мине АМ "Струма"

Инициативният комитет за запазване на разкопките иска кръгла маса с всички отговорни институции

В своя писмена позиция до инициативния комитет Агенция "Пътна инфраструктура" посочва, че ангажиментите към изграждането на свързващата отсечка от АМ "Струма" до "Скаптопара" има община Благоевград. Заместник-кметът по хуманитарните дейности Кристина Шопова обаче отрече това твърдение.

Припомняме, АПИ изготви задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът бе изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Към Министерството на културата бе създадена и експертна комисия, която да проучи обекта.

В началото на май миналата година, премиерът Борисов обяви, че иска да направи АМ "Струма", както и да запази древното римско селище. "Археолозите и инженерите да ми дадат решение. Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием", коментира Борисов.

Жители на Благоевград протестираха тогава, като се обявиха в защита на древното римско селище. Според тях трасето на АМ "Струма" задължително трябва да бъде изместено.

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Комунистите не правили магистрали и не им пукало за разкопки според премиера

На 2 май стана ясно, че няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ "Струма" и съхраняването на археологическите находки. Тогава общината в Благоевград обяви, че застава изцяло зад идеята за запазването им в техния автентичен вид.

В средата на януари тази година специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристиянската църква.