Пороен дъжд и градушка, колкото грахово зърно, отново се изсипаха над Пловдив. Повечето улици и булеварди са под вода и придвижването по тях е изключително затруднено, тъй като шахтите не успяват да поемат водата.

Автомобилите едва пъплят и са почти под вода. Образували са се задръствания.

Има наводнение търговски обекти, къщи и бензиностанции. Хора съобщават, че на места водата достига до кръста.

Денонощно наблюдават реките Янтра и Белица

Денонощно наблюдават реките Янтра и Белица

В община Златарица се активираха свлачища

Обстановката в област Пловдив

Информация към 20:30 часа

Към този час в РДПБЗН-Пловдив са постъпили над 170 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали автомобили.

Произшествията се отработват от 14 екипа на РДПБЗН-Пловдив. Предислоцирани са 2 екипа с 6 служители и 6 мотопомпи от РДПБЗН-Кърджали.

По-характерни произшествия:

Отводнени са 4 болнични заведения,

изтеглени са автомобили с бременна жена, майка с 2 деца и майка с 3 деца (от различни автомобили).

Екипи са се отзовали на 2 сигнала за евакуиране на трудноподвижни хора.

Улиците в Пазарджик са под вода заради поройния дъжд, който вали в града, съобщи "Фокус". До 40 см са завиряванията по централните улици и кръстовища, а на кръговите кръстовища при КАТ в посока Пловдив и при моста над река Марица в посока Белово и Пещера нивото на водата надхвърля половин метър. Автомобилите се движат изключително трудно, на аварийни светлини. Част от тях са аварирали встрани от платната. На ул. "Стефан Караджа" има няколко закъсали коли, които допълнително затрудняват придвижването в района.

От полицията в града съобщиха, че над 40 сигнала от частни домове са постъпили само за последните часове. Пет екипа на пожарната са мобилизирани и извършват отводнявания на улици, кръстовища, приземни етажи на сгради. От обществените сгради е наводнен единствено приземният етаж на общежитието на спортното училище. Повечето сигнали са за жилищни блокове, кооперации, мазета и др.

Силен порой наводни Пловдив за минути

Силен порой наводни Пловдив за минути

Част от града е останала без ток

Пороен дъжд, продължил час и половина, нанесе щети и наводни къщи в три села в община Елена. Няма пострадали хора. Екипи на Противопожарната служба помагат на хората за отводняване на имотите, съобщи БНР.

Пострадалите села от поройния дъжд са Чакали, Майско и Константин, посочи кметът на община Елена Дилян Млъзев: "Хора бяха изведени от къщите в село Чакали, защото там реката доста заплашителни нива беше започнала да достига. Животни няма издавени. Нямаме пострадали хора. Имаме наводнени помещения най-вече в село Константин и в село Майско".

Пострадали имоти има и в град Елена. Пожарникарите помагат за отводняване на засегнатите къщи. Изровена е настилката на много улици. Следят се нивата на местните реки, които започват да се нормализират, увери кметът на община Елена Дилян Млъзев.

Порой наводни новото кръгово на Варна

Порой наводни новото кръгово на Варна

Градушка падна в Морската ни столица

Пороен дъжд се е изсипал в следобедните часове над ловешкото село Стефаново и е нанесъл сериозни щети в архитектурния резерват Старо Стефаново. Кметският наместник на селото Иван Джуров разказа, че най-сериозно е пострадала уличната мрежа. На площада водата дори е достигнала два метра: "По улиците направо тръгнаха реки. Дето е селската чешма, прехвърли през моста водата. Улиците направо са отнесени. Камъните, всичко е изхвърлено надолу. На места пропадането на уличната мрежа е някъде метър". Джуров каза още, че много от дворовете в Старо Стефаново са наводнени: "Има отнесени дървета. Такова чудо не помня".

За известно време са били блокирани хора в една от махалите в селото, но мостът, водещ към нея, е бил разчистен. Няма пострадали и бедстващи.