БГНЕС

Южното Черноморие отново ще има проблеми с електрозахранването, предупредиха от ЕVN.

Причината този път е планово изключване на 110-киловолтовия далекопровод "Ахелой" , собственост на Национална електрическа компания.

Между 5 и 7 часа сутринта в петък се очаква изключването на далекопровода "Ахелой". За да компенсират потреблението от EVN ще включат резервно захранване на мобилна подстанция „Каблешково" по схемата средно напрежение.

Въпреки това доставчикът предупреждава за краткотрайни смущения в електрозахранването.

От енергийния оператор съобщават, че на Южното Черноморие продължава да се отчита значително завишена консумация на електроенергия, което надвишава техническите възможности и капацитетите на електропреносната мрежа.

Предупрежденията на EVN последваха, след като в края на юли счупен стълб на електропровода "Галатея" и съоръжение на електросистемния енергиен оператор оставиха без ток близо 56 000 клиенти по Южното и част от Северното Черноморие в разгара на туристическия сезон.

Това постави хотелиерите пред заплаха от искове на летуващи. Впоследствие проверка на ДАНС показа, че има умишлени действия в прекъсването на електрозахранването, без обаче да посочи виновни.

Оказа се, че нито хотелиерите, нито търговците могат да получат компенсации за щетите, защото авариите били отстранени своевременно.