Въпреки решението на ЦИК за три места за събиране на изборните книжа в столицата и тази година бюлетините от местните избори в София ще се събират единствено в зала "Арена Армеец". Това обявиха от Общинската избирателна комисия в столицата пред БНТ.

Председателят на ОИК-София Полина Витанова обясни, че три пункта за приемане на изборните книжа и материали могат да бъдат обособени единствено в "Арена Армеец".

ЦИК се чудят какво да правят с кашата в „Арена Армеец"

ЦИК се чудят какво да правят с кашата в „Арена Армеец"

ОИК била независим орган

От Общинската избирателна комисия призовават членовете на Секционни избирателни комисии да се включат в обученията за провеждане на изборите, тъй като се очаква вотът в столицата да е най-сложен - на места избирателите ще гласуват с четири бюлетини, а СИК-овете ще трябва да попълват изборни протоколи от по 18 страници.

По думи на секретаря на ОИК-София Жана Иванова обемът на протоколите е голям и ако човек не бъде обучен, членовете на ЦИК не биха могли да се ориентират правилно и да дойдат с вярно попълнени протоколи.

Припомняме, на предишните избори за местна власт през октомври 2015 година в продължение на два дни около 5000 представители на избирателните комисии в столицата, дошли да предадат изборните книжа, стояха заключени в залата, докато вървеше обработката на документите. Организираха се и "спасителни" операции с доставки на вода и храна за чакащите. Заради кризата председателят на Общинската избирателна комисия подаде оставка.

Край на следизборната драма в Арена Армеец

Край на следизборната драма в Арена Армеец

Хората, нощували там, се оплакват от липса на организация