Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и мухъл, предаде БНТ.

Става въпрос за един от 100-те национални туристически обекта в България. Въпреки че в него са препогребани костите на знакови личности от борбата за национално освобождение, като Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Панайот Волов или Ангел Кънчев, към момента пантеонът се намира в окаяно състояние.

По думи на директора на Историческия музей в Русе проф. д-р Николай Ненов за последно сградата е била ремонтирана през 2000 г., но проблеми с течове е имало от самото й построяване през 1987 г.

Пантеонът често става мишена на набезите на хулигани, които оставят различни послания, на много места облицовката му е изкъртена, а при всеки дъжд се стича вода по стените на помещенията. Вентилационната и отоплителната инсталация също не работят.

Националната библиотека посреща 140-тата си годишнина с протекъл покрив

Националната библиотека посреща 140-тата си годишнина с протекъл покрив

Необходими са 780 000 лева за ремонт

Въпреки всичко това е един от най-посещаваните обекти в региона, разказват от Регионалния исторически музей в Русе, посочвайки че годишно Пантеона посещават до 7 000 души.

Близо 2 млн. лева вече са осигурени за наложителния ремонт на сградата по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Избрана е и фирмата, която ще извърши ремонтните дейности, които включват преработка на подпорните зидове на главния вход, отводняване, подмяна на съществуващата каменна облицовка, поставяне на външна топло- и хидроизолация, както и почистване и подмяна на позлатата на купола.

Ремонтът трябва да приключи за десет месеца, като се предвижда той да започне до юли тази година. На метри от Пантеона пък ще бъде издигнат и паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

Кукленият театър в Сливен има спешна нужда от ремонт

Кукленият театър в Сливен има спешна нужда от ремонт

Сградата е собственост на Главното мюфтийство