Клиенти на БДЖ, които пътуват редовно по линията от Плачковци до Горна Оряховица, изпратиха подписка с протеста си срещу промяната на разписанието на удобен за тях влак.

По думите им институциите не реагират на сигналите им. Стотина човека вече са се включили в подписката. Мнозина от тях самите са служители на БДЖ, които работят на различни места из железничарския регион.

Пътуване на по-чести интервали за най-натоварените пътнически влакове

Пътуване на по-чести интервали за най-натоварените пътнически влакове

Влаковете между София и Перник ще се движат на интервал от 40 минути

Според новото разписание на компанията, което влиза в сила на 11 декември, часът на тръгване на влака, движещ се по направлението Стара Загора-Горна Оряховица, е изместен с близо два часа по-рано.

Това създава сериозен проблем на пасажерите и работещите в този район. Именно затова е създадена инициативната група на пътуващите между Плачковци и Горна Оряховица.

Те са изпратили призива си до управителя на "БДЖ-Пътнически превози" Димитър Костадинов, както и до областния управител на Габрово Николай Сираков, кмета на Община Дряново Мирослав Семов и Дончо Захариев, който е кмет на Община Трявна.

Мнозина жители на Горна Оряховица са сред протестиращите новото разписание. Служители и живеещи в железничарския град обясняват, че то ще направи невъзможно пътуването им до работните места, много от които са именно в БДЖ.

"Голяма част от нас са служители на БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура", пишат гражданите до институциите. "До момента пътуваме с влак № 40104 по направлението Плачковци-Горна Оряховица, тръгващ от Стара Загора в 15.00 ч., заминаващ от Трявна в 17.03 ч. и пристигащ в Дряново в 17.26 ч. по разписание. Това го прави изключително удобен за всички нас за връщане от работните ни места, както и за отиващите на работа за нощна смяна", обясняват още инициаторите на подписката.

Новото разписание не устройва работещите и те обясняват, че идващата зима ги тревожи сериозно и не знаят как ще се прибират от работа.

Наричат ситуацията си "безизходна", защото друг обществен транспорт между Трявна и Дряново няма. Работниците от региона искат да им върнат разписанието на влака или да пуснат друг, удобен за тях.