Започнаха ремонтните дейности по разширяването и реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград.

Дейностите обхващат 11-километровата отсечка от околовръстния път на Пловдив до кръговото кръстовище на Асеновград. Пътят е един от най-натоварените в страната. Пътят има и славата на една от отсечките с най-много регистрирани ПТП-та.

Ремонтните дейности трябва да приключат за 15 месеца, до ноември 2018 година, информира БНР.

По думите на министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ремонтът на пътя ще спомогне много за икономическото развитие на региона, защото пътят свързва градовете Смолян и Кърджали. Пътят осигурява и връзката с летище Пловдив.

Нанков припомни и че проектирането на отсечката е започнало още пред 1982 година, когато се предвиждало пътят да бъде изграден с габаритите на автомагистрала. Той добави и че настоящият проект също предвижда разширение на пътя - "два метра ще бъде разделителната ивица между двете платна. 9 метра ще бъде широчината на тези три ленти - две активни за движение, една аварийна".

Проектът възлиза на близо 24 млн. лв. и се реализира с финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". След приключването на проекта през края на 2018 г., ще започне и реконструкцията на пътя Кърджали-Асеновград.