Месец след като свлачище подкопа пътя за ферибота Оряхово, все още не са започнали възстановителни дейности.

Според специалисти от Гражданска защита, ако веднага не започне аварийно-спасителен ремонт, пролетните дъждове окончателно ще откъснат пропадналия участък и ще го отнесат в река Дунав, предаде БНТ.

Свлачището продължава да е активно. С всеки изминал ден пукнатините по пътя в участък с дължина 200 метра се увеличават. Ежедневно оттук минават над 400 тежкотоварни камиони от и за ферибота Оряхово-Бекет. Шофьорите вече се страхуват за сигурността си.

Ако свлачището откъсне пътя покрай река Дунав, град Оряхово ще бъде сполетян от ново бедствие.

"Ако прекъсне тоя път, единственото място, през което може да минат ТИР-овете, е през града, за няколко дена ще пропадне и този път. Ще се активизират свлачищата в населеното място", каза кметът на град Оряхово Георги Пенков.

Насрочването на тръжни процедури за избор на проектант и изпълнител на обекта ще отнеме поне половин години, затова от общината настояват строителното министерство да отпусне спешно пари и да стартира спасителен ремонт на пътя.

Въпреки вложените до този момент 2 милиона лева за укрепване на терена, пропадането на земните маси продължава и още къщи в град Оряхово се напукват и събарят.

Общо 8 милиона лева отпусна държавата за ликвидиране на свлачището, което при последните наводнения засегна близо 50 къщи.