Русенски пчелари се включват в протестните искания на колегите си в страната, съобщи БНТ. Но според тях освен нерегламентираното пръскане с пестициди и високата смъртност при пчелите, има и други нерешени от години проблеми.

От бранша смятат, че пчеларството трябва да бъде извадено от сектор "Животновъдство" и да бъде отделно, както е при производителите на копринена буба.

Пръсканията с продукти за растителна защита през деня трябва да се забранят, смята Медвед Мехмедов, който отглежда над 300 кошера в русенското село Каран Върбовка. Той е притеснен как ще опази пчелите си и тази година.

Пчеларите се чувстват напълно изоставени

Пчеларите се чувстват напълно изоставени

Те се обявяват против Наредба 13

"Пръсканията на земеделците да стават нощно време, да може поне да не улавят летящата пчела, както беше законът отначало, да се пръска сутрин в 10 -11.00 ч. и следобедно пръскане, пчеларите нямат никаква възможност да приберат тези пчели", заяви Мехмедов.

Липсват достатъчно добре оборудвани лаборатории, които да изследват меда за замърсявания. Сегашните изследват само за водно съдържание, за захариди, да няма някакви примеси, но не могат да изследват вида на меда какъв е - акация, липа, слънчоглед, букет и т.н., допълни Медвед Мехмедов.

Е-платформа предупреждава пчеларите за пръскания с пестициди

Е-платформа предупреждава пчеларите за пръскания с пестициди

Ще ги уведомяват с sms

Пчеларите искат да бъде създадена борса за мед. Така ще се избегне монопола на търговците, които се занимават с изкупуването му от производителите.

"Монополът е тези, които имат цехове, казват, определят една цена и ще бъде на тази цена! Хората, които се занимават само с пчеларство, които се изхранват, за тях проблемът е пагубен. Държавата пасува за пчеларството", обясни Медвед Мехмедов.

По-късно през деня представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" се събират пред Министерството на земеделието. Искането им е за aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето й.

Пчеларите са притеснени, че ще останат без подпомагане през новия програмен период

Пчеларите са притеснени, че ще останат без подпомагане през новия програмен период

Те настояват за подкрепа на пчеларството като интегриран сектор

Цялата нормативна уредба за пчеларството у нас, е в пълен хаос, уверяват от бранша пред БНР. Абсурдно е, казват те, пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.

Смъртността сред пчелите в някои райони достига до 50-80% от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. Това, според пчеларите е част от проблема - смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.