ПГ5 в СОС внасят доклад и искане за провеждане на местен референдум в София. Темата на референдума ще е евентуалната инсталация, която да оползотворява гориво от завода за боклук.

Искането за референдум е последната стъпка, която може да бъде направена, след като СОС вече гласува решението си, съпроводено и със взимане на заем за изграждане на инсталацията.

Политическа група 5 в СОС се противопостави и в местния парламент на решението, което управляващите си прокараха. Петимата - Симеон Славчев, Иван Велков, Светослав Витков, Венци Мицов и Стоян Александров - инициираха и анкета по темата, а на самата сесия на общинския съвет си сложиха и противогази в знак на протест срещу начина на гласуване.

Доклада и искането за референдум сега е подкрепено от още опозиционни общинари от БСП, ДСБ и "Нормална държава", но от ПГ% изрично подчертаха, че следват последователно политиките си и инициативата им не трябва да бъде пришивана към никоя политическа партия.

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

СО бърза да одобри решението за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци

"Надявам се, че това ще е първият местен референдум в София. Обърнахме се към всички общински съветници за подкрепа, защото въпросът не е партиен, това е кауза", призова лидерът на "Глас народен" Светослав Витков.

Иван Велков посочи, че проектът е стартиран преди 10 години и най-малкото заради развитието има нужда от сериозно преосмисляни и преоценка. "Докладът ни е опит да апелираме към здравия разум и да върнем темата в полето на обществения дебат", обясни Велков.

Симеон Славчев подчерта, че в общинските сесии не е обърнато достатъчно внимание на алтернативните мнения и инициативата е последен възможен механизъм за реакция.

"Липса политически и обществен консенсус по темата. Ние искаме бъдат разгледани всички възможности и алтернативи", подчерта Славчев.

Венци Мицов призова за подкрепа и от други опозиционни общински съветници. Той настоя столичани да знаят действително какво и как ще се случва в града, тъй като това пряко ще се отрази на качеството на въздуха.

Предложението е евентуалното допитване да е с 3 въпроса - да има ли такава инсталация, дали да е в ТЕЦ "София" и да вземе ли общината 67 млн. евро заем от ЕИБ, за да я изгради. Тя ще струва 157 млн. евро, като над 58% от тях ще бъдат осигурени от програма "Околна среда". Съоръжението ще осигури ток за 30 000 домакинства и топлоенергия за 40 000.