Столична община бърза да приеме решението за поемане на заем от 130 милиона лева за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци насред столицата, алармират от Демократична България.

Според обединението тяхната гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" безспорно е пришпорила столичните общинари, които в ускорен порядък прокарали през комисиите по Околна среда и Инженерна инфраструктура и енергийно планиране решението за поемане на заем от 130 милиона лева за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци насред столицата.

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Събирането на подписи в подкрепа на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започва на 8 май

Очаква се решението да се гласува на заседанието на СОС на 17 май, четвъртък. "Това е само една седмица, след старта на местната гражданска инициатива на Демократична България "За чиста София без изгаряне на отпадъци", допълват от обединението.

Очаква се около 14 часа днес, 16 май, председателите на партиите в Демократична България - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов да внесат в деловодството на СОС подписката с настояване София да бъде модерен европейски град с кръгова икономика и прозрачно управлявани финанси.

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне на отпадъци

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне на отпадъци

Те са категорично против, тъй като не са предложени и разгледани други технологични, съвременни и екологично чисти решения

С подписката, в която софиянци са заявили своята загриженост за здравето на децата си и разумното изразходване на общинския бюджет, Демократична България настоява за три неща.

Първото - провеждането на референдум в София, така че общинарите да чуят позицията на гражданите относно изграждането на инсталация за горене на отпадъци, финансирана от общински дълг.

Второто - управлението на отпадъците в София да се приведе в съответствие с политиките на Европейския съюз, за да бъдат постигнати заложените за 2030 г. високи цели за рециклиране и депониране.

Трето - задължително поименно гласуване на заседанията на СОС.

Социалистите в столичния общински съвет не искат боклук в ТЕЦ "София"

Социалистите в столичния общински съвет не искат боклук в ТЕЦ "София"

Липсата на инсталация за горене на RDF и пропуснатите ползи на година възлизат на около 50 милиона лева

От обединението са категорични, че проектът е в нарушение на Закона за общинския дълг - относно него не е предоставена изчерпателна информация и е нямало реален публичен дебат. Проектът също така е опасен за здравето на софиянци и финансово неизгоден, допълват от партията.

"Обратно на твърденията на заинтересованите от изграждането й, инсталацията ще повиши нивото на фини прахови частици в София, и сега редовно в пъти над допустимите стойности, и ще "обогати" софийския въздух с диоксини и фурани с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град", пишат Демократична България.

От партиите допълват, че "проектът цели да "налее" средства в "Топлофикация София" ЕАД - дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба". Също така с проекта щяло да се отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти.

Съседите на ТЕЦ-София не могат да претендират за въздуха, реши съдия

Съседите на ТЕЦ-София не могат да претендират за въздуха, реши съдия

Гражданите не могат да обжалват горенето на отпадъците, защото не живеят на площадката на ТЕЦ-а